måndag 11 mars 2013

Ankomsten - symboler

Boken Ankomsten av Shaun Tan är en väldigt speciell bok eftersom den nästan inte innehåller nån text alls. Bokens story är istället berättad genom bilder, det är helt enkelt en bilderbok.
Den har inte en ovanlig handling, en man som reser från sin familj till ett nytt land, det har man ju hört om förut. De speciella med boken är just de fint ritade bilderna. Det blir som en liten film, där känslor och händelser beskrivs med strecken från en penna.

Boken är fylld av symboler och detaljer som man vid första anblick kanske inte tänker på, men som ändå undermedvetet ger oss speciella associationer och känslor. Det är på det sättet Saun Tan jobbar, det är så han får fram de otroligt tydliga och nyanserade känslorna.

Jag har valt att skriva om de vita fåglarna som ständigt återkommer genom hela boken. Första bilden är en närbild på en vit origami fågel. En likadan ger mannen sedan sin dotter när han ska resa av för att lugna henne. När han är på båten viker han en till och lägger ner i ett brev och ovanför hans huvud på båten och i den nya staden flyger ständigt vita fåglar.

Mina associationer går direkt till vita duvor, fredsduvor, som står för trygghet, lugn och fred. Det passar väldigt bra in i boken också. Origami fåglarna kan vara en hälsning om trygghet och lugn till hans familj. Fåglarna som flyger över staden kan visa att det är en fredlig plats. En stad där människor kan leva utan oro, i fred med varandra.

En mycket enkel symbol som ändå avger så mycket känsla.